Банкеръ Daily

Свят

Турски командоси се придвижват към Манбидж

След като турските въоръжени сили взеха под контрол Тал Абияд и Рас ал Айн в рамките на операция "Извор на мира", предприета за прочистване на района на изток от река Ефрат от терористични организации, турски червени барети и командоси са започнали да се придвижват като подкрепление към Манбидж, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

Телевизията отбелязва, че както и при предишните турски операции в Северна Сирия - "Ефратски щит" и "Маслинова клонка", силите на сирийския режим са направили план за придвижване към Манбидж и при операция "Извор на мира".

Турция отдавна подчертава, че е срещу подобна възможност, припомня НТВ и цитира турския президент Ердоган, който заяви днес преди да отпътува за Азербайджан: "По въпроса за Манбидж ние сме във фазата на прилагане на нашето решение".

Телевизия НТВ посочва, че при започването на операция "Извор на мира" силите на Сирийската национална армия, които са подкрепяни от Турция, са се дислоцирали от Джераблус към границата на Манбидж. След прочистването от терористи на приоритетите в операцията - Рас ал Айн и Тал Абияд, турските сили от снощи са започнали подготовка за поемане на контрол и над центъра на Манбидж, отбелязва телевизията.

Турските части са започнали да се придвижват напред от жилищен квартал на Джераблус и рано тази сутрин са започнали прехвърляне. Заради вероятност районът да е миниран от терористи от СЗН/ПКК, турските войници проверяват терена със специално обучени кучета и устройства за откриване на мини и бомби, и продължават придвижването си много внимателно, посочва телевизията. Турските сили от време на време обстрелват с миномети цели на терористите, допълва телевизията.

Турция предприе миналата седмица операция в Североизточна Сирия срещу сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа /СЗН/, която е подкрепяна от западните страни заради ролята й в борбата срещу "Ислямска държава", но се разглежда от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия

Facebook logo
Бъдете с нас и във