Банкеръ Daily

Свят

Турски катер блъснал съд на гръцката брегова охрана

Турски граничен катер е блъснал умишлено рано тази сутрин патрулен съд на гръцката брегова охрана в гръцки териториални води край егейския остров Кос, съобщи АНА-МПА, като се позовава на гръцкото министерство на корабоплаването.

В съобщението се казва, че инцидентът е станал в 5,45 часа тази сутрин, докато гръцкият плавателен съд е извършвал патрулен курс по линията, разделяща гръцките от турските териториални води. В този момент турският катер е блъснал гръцкия кораб с явното намерение да пробие корпуса му.

От удара гръцкият плавателен съд е понесъл малки материални щети. Няма ранени членове на екипажа.

В съобщение на гръцката брегова охрана се казва, че през последните 24 часа няма регистрирано пристигане на мигранти по островите в източната част на Егейско море.

Гръцките власти са предотвратили 919 опита за незаконно пресичане на границата с Турция по река Еврос (Марица) за едно денонощие, предаде телевизия Скай, като се позовава на източници от гръцкото правителство.

Между 6 часа сутринта във вторник и 6 часа тази сутрин в района са задържани 20 мигранти. От тях 8 са били от Сирия, 6 от Египет, 3 от Афганистан, 2 от Мароко и 1 от Пакистан.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оприличи действията на Гърция на границата с Турция на нацистки практики в изказване пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), цитирано от електронното издание на в. "Хюриет".

"Няма никаква разлика между това, което са правели нацистите, и картините на гръцката граница. Това, което те правят, сте виждали в действие в нацистките лагери", посочи той.

Ердоган каза, че Турция, като страна, която в продължение на години осигурява подкрепа за четири милиона бежанци, изпитва огорчение от тези гледки. Според него "стрелянето по невинни хора и подлагането им на всякакви нечовешки действия" е равносилно на "варварщина".

"Ние познаваме от историята гръцката жестокост", каза още турският лидер. Той отново заяви, че целта на мигрантите не е да останат в Гърция, и изрази почуда защо Атина също не отвори границите.

"Защо толкова им пречите и извършвате срещу тях такива нацистки мъчения?", запита той.

Ердоган обвини международната общност, че не критикува Гърция за насилствените й действия на границата.

"Никой не надига глас срещу Гърция, която съблича мигрантите до долно бельо и им иззема всичко. Защо? Защото е член на ЕС, затова ли?", попита турският президент.

По повод на решението на Анкара да отвори границите Ердоган посочи, че Турция не е длъжна да държи насила никого на своя територия.

"Хранехме ли ги, пояхме ли ги, обличахме ли ги, правехме ли всичко девет години? Правехме го. Сега те искат да отидат в Европа. Ние не можем да им препречваме пътя силом? Какво казвах на Запада още преди месеци - "Ако не поемете справедливо товара, ще отворим границите". Те мислеха, че се шегувам", обясни Ердоган.

По думите на президента на границата с Гърция в момента са се струпали близо 150 хиляди мигранти. "На тези хора трябва да бъде позволено да преминат към Гърция и към страните, които желаят", добави той.

Според Ердоган Турция е изпълнила своята част от сделката за блокиране на мигрантския поток към Европа, докато ЕС не е спазил ангажиментите си по споразумението от 2016 г., в т.ч. за изпращане на финансова помощ и ускоряване на преговорите на Турция за присъединяване към блока, предаде ДПА.

Турция ще държи границите си отворени, докато ЕС не изпълни исканията на Анкара, включително за "свобода на движение, отваряне на (присъединителни) глави, осъвременяване на споразумението за Митническия съюз и финансова помощ", добави Ердоган.

"Напливът на нелегални мигранти към Европа няма да се ограничи до Гърция, а ще се разпростре към цялото Средиземноморие със затоплянето на времето", посочи още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във