Банкеръ Daily

Свят

Турски жени протестират срещу излизането на страната им от Истанбулската конвенция

Стотици жени протестираха вчера в няколко големи градове в Турция срещу намеренията на правителството да излезе от Истанбулската конвенция, съобщава турският опозиционен в. "Сьозджу".

Няколкостотин жени поискаха страната не просто да не напуска международното споразумение, а реално да спазва клаузите в него.

Туркините организираха демонстрации в Истанбул, Анкара, Измир, Хатай, Ескишехир и Самсун. В протеста в истанбулския квартал Кадъкьой се включиха и депутати от основната опозиционна Народнорепубликанска партия, както и от кюрдската Демократична партия на народите.

Жените издигнаха плакати с лозунги - "Жените вече няма да мълчат", "Спазвайте Истанбулската конвенция" и др.

Полицията задържа 16 демонстрантки в Измир, съобщава "Сьозджу".

Много жени споделиха в социалните мрежи постове със снимки и видеа, на които се вижда как полицията се държи грубо с демонстрантките.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Турция обяви вчера, че обмисля възможността за оттегляне на Анкара от Истанбулската конвенция на Съвета на Европа (СЕ) за предотвратяване и борба с насилието над жени, писа в. "Миллиет".

По данни на изданието на 5 август президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган Ердоган е трябвало да проведе среща с членове на партията си, за да чуе позицията им по този въпрос. Решено е било обаче срещата да бъде отложена за 13 август.

Обсъждането ще се състои няколко дни, след като млада жена бе жестоко убита от бившия си приятел, което бе поредният случай на тежко домашно насилие в страната.

Турските медии почти ежедневно съобщават за убийство на жена, извършено от мъж, най-често от нейния съпруг, бивш съпруг, приятел, понякога баща или брат. Има случаи на убийства на жени дори от собствените им синове.

По данни на турски опозиционни вестници броят на убитите жени в страната м.г. е над 440. През 2011 г. е имало 121 такива убийства. Обясненията на убийците за действията им са сходни - жените са били убити, тъй като са искали да взимат решения за собствения си живот - да се разведат, да работят, да обличат каквото решат.

В Турция няма официална статистика за убийствата на жени. Данни на Световната здравна организация сочат, че 38 процента от жените в Турция са подложени на насилие от партньор по време на живота си, сравнено с 25 процента в Европа.

Асоцииации редовно обвиняват властите в страната, че не вземат достатъчно мерки, за да предотвратят тези убийства, правосъдието е обвинявано в частност, че издава твърде ниски присъди за такива престъпления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във