Банкеръ Daily

Свят

Турската опозиция предупреди за изборни измами в полза на Ердоган

Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу обяви, че са възможни нарушения на президентските и парламентарни избори, по-специално в населената предимно с кюрди Югоизточна Турция, където са постъпили много жалби за нередности, съобщават турски медии.

"Обръщам се с ясен призив към всички държавни служители", заяви Кълъчдароглу, допълвайки: "Не забравяйте, че сте държавни чиновници, а не служители на дадена политическа партия."

По думите, че като цяло в Турция не става въпрос за сериозен проблем, но предупреди за последиците от всякакви действия, които може да помрачат вота.

"Всяка сянка, която падне върху изборите, е удар по нашата демокрация", заяви Кълъчдароглу.

Отбелязва се, че в една от изборните урни е имало "масов вот" в подкрепа на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а също и че членове на различни секционни комисии са били удряни, включително от прокюрдската Демократична партия на народите и Народнорепубликанската партия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган вече гласува в Истанбул заедно със съпругата си. След като гласува, той похвали високата избирателна активност, която по думите му надвишава 50 процента.

"Това показва колко напреднала е турската демокрация и колко развита е демократическата й зрялост", каза той, добавяйки: "С тези избори Турция преживява демократическа революция."

Държавният глава каза също, че е бил информиран, че към момента няма сериозни нарушения в изборния ден.

Правото си на глас упражниха и кандидатите на Народнорепубликанската партия Мухаррем Индже и на "Добра партия" Мерал Акшенер. Индже и Акшенер са поставяни съответно на втора и трета позиция в предизборните прогнози на социолозите след Ердоган. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във