Банкеръ Daily

Свят

Турската опозиция поиска скъсване на отношенията с Холандия

Кемал Кълъчдароглу

Лидерът на основната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската, призова правителството да преустанови дипломатическите отношения с Холандия, след като на министъра по въпросите на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая не беше позволено да говори на митинг в Ротердам, съобщи БНР.

"За нас е неприемливо наши министри да бъдат възпрепятствани, когато отиват в Германия или Холандия", заяви Кемал Кълъчдароглу. Той допълни, че неговият призив не е свързан с референдума за промени в конституцията, а е "въпрос от национален мащаб".

Аналогично мнение изрази снощи и Девлет Бахчели, председателят на друга опозиционна сила - Партията на националистическото действие. Той призова за замразяване на отношенията с Холандия. Докато Партията на националистическото действие подкрепя предложените от президента Ердоган промени в конституцията, Народнорепубликанската партия е твърдо против.

Междувременно холандският премиер Марк Рюте отказа да поднесе извинения на Турция от името на правителството си за експулсирането на турската министърка. В същото време той изрази надежда, че дипломатическата криза между двете страни ще деескалира.

"Изобщо не може да става въпрос да бъдат поднесени извинения, (турците) би трябвало да направят това за онова, което сториха вчера", каза Рюте по време на предизборна агитация в Хага. Той нарече искането на Турция "безумно" и подчерта, че не е възможно то да бъде изпълнено.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във