Банкеръ Daily

Свят

Турската лира се срина рекордно, свалиха още лихвения процент

Турската централна банка отново понижи основния си лихвен процент на последното заседание за годината на Съвета по парична политика, предаде турската частна телевизия НТВ.

Финансовата институция реши да понижи едноседмичната репо лихва със сто базисни пункта до 14 процента.

През септември банката за пръв път от повече от година взе решение за понижение на лихвените проценти и оттогава ги намали няколко пъти. Последният път бе през ноември, когато лихвата бе намалена от 16 на 15 процента.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, отявлен противник на високите лихви, твърди, че Турция ще намали инфлацията и нестабилността на курса на националната си валута чрез ниски лихвени проценти.

В рамките на две години президентът смени трима управители на централната банка.

Турската лира отбеляза исторически минимум от 15,28 лири за долар рано днес на фона на перспективата за ново намаляване на лихвения процент и обезценяването й продължи след обявяване на решението, съобщи Асошиейтед прес.

Лирата се търгуваше при курс от 15,60 лири за долар, отбелязвайки 5-процентен спад от стойността си спрямо нивото на търговията вчера.

Турската национална валута е загубила близо половината от стойността си от началото на тази година.

Турската централна банка се намеси четири пъти през последните две седмици на валутния пазар, продавайки чуждестранна валута, за да овладее спада на лирата, но намесата не успя да спре обезценяването на националната валута.

Увеличаващите се рязко потребителски цени и обезценяването на лирата станаха причина много хора да водят борба за оцеляване.

Лидерите на двете водещи опозиционни политически сили в Турция - Народнорепубликанската партия и Добра партия, Кемал Кълъчдароглу и Мерал Акшенер, от ноември отправят призиви към президента Ердоган незабавно да насрочи предсрочни избори. Те обвиняват Ердоган в неспособност да управлява страната на фона на девалвацията на турската лира и цялостното влошаване на икономическата ситуация.

Ердоган подчертава, че изборите ще се състоят през 2023 г., както и планирано.

Минималната заплата в Турция през 2022 г. ще стане 4250 турски лири, съобщи междувременно днес Реджеп Тайип Ердоган.

Минималната заплата в страната следващата година ще бъде с 50 на сто по-висока от сегашната. Стремим се да подкрепяме работниците и работодателите, които формират основата на икономиката на страната, посочи Ердоган.

Решението на президента засяга пряко около 7 милиона служители в Турция и непряко на практика цялото население на страната, отбелязва Анадолската агенция.

Новият размер на минималната заплата в Турция бе определен след преговори на министерството на труда със синдикатите в страната.

Брутната минимална заплата в Турция през 2021 г. бе 3577,5 лири, а нетната - 2825,9 лири.

Facebook logo
Бъдете с нас и във