Банкеръ Daily

Свят

Турската армия влиза "много скоро" в зоната за сигурност в Северна Сирия

Турските сухопътни сили ще влязат "много скоро" в планираната зона за сигурност в Северна Сирия, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган след откриването в края на миналата седмица на съвместния турско-американски оперативен център, предаде Ройтерс.

Турция и САЩ се договориха по-рано този месец да създадат съвместен оперативен център за планираната зона за сигурност в Североизточна Сирия в района на турско-сирийската граница, но не съобщиха много подробности за размера на зоната или за командната структура на силите, които ще действат там.

Ние постепенно напредваме в нашите усилия за установяване на зона за сигурност, каза Ердоган. Подобно на много други въпроси, които някои смятаха за недосегаеми, ние уреждаме проблема на изток от река Ефрат, каза Ердоган.

Турция многократно е заявявала, че няма да търпи отлагане на прилагането на споразумението от страна на американските представители, предупреждавайки, че ако е необходимо, сама ще предприеме трансгранична операция за прочистване на района на границата й от присъствието на бойци от сирийските милиции Сили за защита на народа /СЗН/. Силите за защита на народа бяха основният сухопътен съюзник на Вашингтон в Сирия по време на борбата срещу "Ислямска държава", но Турция ги разглежда като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/.

Днес Ердоган посочи, че има напредък по отношение на плановете за установяване на зона за сигурност, но добави, че Турция е извършила всички приготовления, за да осъществи своите планове, ако очакванията й не бъдат удовлетворени.

Нашият приоритет са диалогът и сътрудничеството. Ако ние бъдем принудени да вървим по път, който не желаем, или бъдем изправени пред отлагане, нашите приготовления са готови и ние ще приложим нашите собствени планове, каза той.

Нашите безпилотни самолети и хеликоптери са навлезли в района. Много скоро нашите сухопътни части също ще влязат в района, посочи президентът.

Преди два дни турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че съвместният турско-американски оперативен център е напълно функциониращ. Акар заяви днес, че се водят преговори за започване скоро на съвместни патрули на турски и американски войници в планираната зона за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във