Банкеръ Daily

Свят

Турската армия изпрати танкове към границата с Ирак

Турската армия изпрати танкове към границата с Ирак тази нощ, съобщи вестник "Дюня", цитиран от ТАСС. Танковете ще бъдат разположени в близост до граничния пункт Хабур в окръг Шърнак, Югоизточна Турция.

Прехвърлянето на танкове от разположената в западните части на страната тежка техника бе извършено под усилен конвой от военни и жандармеристи, пише вестникът. "Дюня" отбелязва, че танковете ще участват във военните учения, които Турция започна в региона на 18 септември, към които на 26 септември се присъединиха подразделения на иракската армия.

Смята се, че с тези маневри Анкара и Багдад се стремят да покажат сериозността на намеренията си на иракските кюрди, които се обявиха за независимост на референдум на 25 септември. Ръководителите и на двете страни се обявиха категорично против гласуването, тъй като го смятат за нелегитимно и нарушаващо конституцията на Ирак.

Освен това още една колона с военна техника пристигна през изминалата нощ в граничния със Сирия окръг Шанлъурфа, с цел подсилване на вече действащите там подразделения на турската армия, предаде Анадолската агенция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във