Банкеръ Daily

Свят

Турска ваксина предпазва и от британския щам на коронавируса

Изследванията са започнали през февруари 2020 г. и всички лабораторни изследвания са извършени по международните стандарти.

Турция е разработила коронавирусна ваксина, която се прилага през носа и е ефективна и срещу британския щам на вируса, заяви Юнус Емре Дели, служител на фирмата, която разработва препарата. 

Изследванията са започнали през февруари 2020 г. и всички лабораторни изследвания са извършени по международните стандарти. Предклиничните проучвания на новата ваксина са завършени. Според Дели за разлика от другите ваксини, тяхната интраназална ваксина е базирана на протеини. Въпреки че ваксината е разработена срещу щама "Ухан“ на коронавируса, е установено, че е ефективна и срещу британския вариант.Очаква се скоро да започнат първите тестове.

В най-добрият случай  клиничните изпитвания ще завършат до края на тази година.

"Ще бъде възможно да се произведат до 250 милиона дози от интраназалната ваксина при настоящия капацитет.", обясни служителят. 

Здравният министър Фахретин Коджа подчерта подкрепата на правителството за разработването на интраназални ваксини срещу COVID-19.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във