Банкеръ Daily

Свят

Търсят останките на Александър Велики в Египет

Египетски археолози разочароваха цялата научна общност, че новооткрит древен саркофаг в Александрия може да съдържа останките на Александър Велики. При отварянето са открити мумиите на предполагаемо семейство от трима души, съобщи Ройтерс. 

Египетското министерство на антиките представи снимки на работници, които се готвят да отворят саркофаг от черен гранит, открит в района на Сиди Габер, Александрия. Саркофагът, открит 20 дни по-рано е направен от черен гранит в гробница с дължина около 2,65 метра и височина 185 см.

От екипа обясниха, че находката е прекрасно запазена, защото над 2000 години до нея не се е докосвала човешка ръка. Погребаният е мъж с ясно изразени европейски черти, който е починал на около 30-годишна възраст, и много вероятно това да е Александър Велики. Археолозите датират погребението към 323 година преди новата ера, когато древният владетел е починал във Вавилон от малария. 

Създадената от Александър Македонски империя, която се е простирала от Балканите до Индия, се е разпаднала на части веднага след смъртта му. Един от сподвижниците на владетеля - Птолемей се установява в днешните Египет и Либия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във