Банкеръ Daily

Свят

Търсенето на аржентинската подводница навлезе в критична фаза

Операцията по издирването на аржентинската военна подводница, изчезнала в Южния атлантик, продължава цяла седмица и вече достигна "критична фаза", тъй като 44-членният екипаж на борда й може би вече изпитва недостиг на кислород, съобщи говорителят на военноморския флот на страната Енрике Балби, цитиран от Ройтерс.

Десетки самолети и кораби от 12 страни издирват "Сан Хуан", докато близките на моряците трепетно очакват новини, а вниманието на цялата страна е погълнато от тревогата за съдбата на подводницата и екипажа й.

Ако построената пред повече от 30 години в Германия подводница е потънала или по някаква причина не може да изплува на повърхността, след като даде последен сигнал на 15 ноември, тя вече би трябвало да изчерпва последните си, 7-дневни запаси от кислород. Досега не е открито нищо, което да подскаже къде и какво става със "Сан Хуан", каза говорителят.

Говорейки пред репортери в Буенос Айрес снощи говорителят Балби разкри, че необичаен шум е бил регистриран миналата седмица в деня на изчезването на подводницата на 30 мили от последното й регистрирано местоположение. Той използва термина "акустическа аномалия", която била констатирана благодарение на запитване, отправено от САЩ в различни агенции, "специализиращи се в събиране на информация за хидроакустичните явления по цял свят". Говорителят отбеляза, че след получаването на тази информация бил проведен "пълен анализ, който изисквал време". Информацията била подадена на Аржентина вчера.

Притиснат от репортерите, Балби не пожела да каже дали този шум е индикация за експлозия или за друга извънредна ситуация на борда на подводницата.

Говорителят опроверга съобщение на вестник "Кларин" от вторник, че самолет от ВМС на САЩ е засякъл "топлинно петно" в зоната на издирването на подводницата, което може да свидетелства за наличие на метален обект на дълбочина 70 м и на 300 км от брега. Той опроверга и всякакви други съобщения за откриване на възможни следи от подводницата.

Последната връзка с нея бе установена на 15 ноември от локация на 480 км от брега. Малко преди да изчезне, екипажът й съобщил за електрическа неизправност на борда.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във