Банкеръ Daily

Свят

Туризмът в Испания ще спасява летния сезон с мерки срещу коронавируса

Сан Себастиан, едно от курортните сърца на Испания

В Испания отсега мислят как да се спаси летния сезон - туризмът заема много важен дял в икономиката на страната. Туристите трябва да са спокойни, че няма да има опасност от заразяване с коронавируса, съобщава Франс прес. Мисли се за безопасна дистанция на плажовете, за тестове на входовете на хотелите, за нова организация в ресторантите:

Международният туризъм е основен стълб в икономиката на страната. Годишно Испания се посещава от около 60 млн. туристи (като 95% от тях са от Западна Европа). Страната притежава най-голямата в Европа леглова база за обслужване на многобройните посетители. Голяма част от населението е ангажирано в сферата на туристическото обслужване, а приходите от туризма се равняват на над 40 млрд. евро.

Но, в момента Испания е четвъртата най-засегната страна в света от COVID-19. Но също така е и втората туристическа дестинация в света. Правителството на Испания предвижда от 11 май постепенно и контролирано да започне да отваря барове, хотели и ресторанти.
Разбира се, това са плановете в момента и се пресмятат и плюсовете и минусите от това постепенно вдигане на карантината в туризма. Отрасълът осигурява 12% от брутния вътрешен продукт и 13%  от заетостта. А коронавирусът би би могъл да донесе загуби до 60% от годишния си оборот, сочат данните на работодателската организация в туристическия сектор Екселтур (Exceltur).
За да успокоят туристите всички в сектора в сектора - хотелиери, туроператори, ресторантьори, които се оплакват от неяснотата на правителствения план в областта на туризма, продължават да правят все нови и нови предложения в опит да се спаси летния сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във