Банкеръ Daily

Свят

Туристите от обърнатото в Дунава корабче били без спасителни жилетки

Южнокорейските туристи, чието корабче се преобърна и потъна в река Дунав, в центъра на Будапеща, не са носели спасителни жилетки, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на южнокорейското външно министерство. То научило това от свои служители в Будапеща. Според южнокорейските дипломати в унгарската столица било нещо обичайно туристите на корабчетата за разходки по Дунава да не носят спасителни жилетки. 

Седем южнокорейски туристи са загинали, седем са спасени, а 19 се водят за изчезнали. Не е ясна съдбата и на двама унгарци, членове на екипажа. Издирването на оцелели продължава днес в придошлите води на Дунав, макар че шансовете са минимални, каза говорител на унгарската Бърза помощ.

Унгарската полиция започна криминално разследване на потъването на корабчето. 

Още не са ясни обстоятелствата около трагедията, разиграла се снощи към 21.15 часа местно време. Унгарските власти съобщиха, че туристическото корабче с 33 южнокорейци се е преобърнало и потънало, след като било ударено от по-голям плавателен съд. Служител на южнокорейската туристическа агенция, организирала пътуването, каза обаче, че корабът е бил пуснал котва, когато е бил ударен. 

Реката е била придошла след проливни дъждове и течението е било много силно. Температурата на водата е между 10 и 12 градуса. Един от спасените е бил намерен на 3 километра от мястото на корабокрушението, станало между Верижния мост (моста Сечени) и моста Маргит. 

През последните години Будапеща стана популярна туристическа дестинация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във