Банкеръ Daily

Свят

Туристическият крах ще отнеме 4 трлн. долара от световния БВП

Крахът на туризма, предизвикан от разпространението на COVID-19 по света, ще струва на глобалното стопанство над 4 трлн. щ. долара за 2020-а и 2021-а. Тази сума е доста над прогнозираната и се отдава на неравномерната имунизация и на недостига на ваксини в развиващите се страни, които са силно зависими от чуждестранни туристи.  

Само през тази година загубите могат да скочат до 1.7-2.4 трлн. щ. долара, въпреки съживяването на пътуванията в международен план през второто полугодие в държави като САЩ, Великобритания и Франция, които имат високи равнища на имунизираните, посочва в доклад Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD).  

Проучването на организацията показва скъпоструващото отражение на неравния достъп до ваксини по света. Развиващите се икономики се очаква да имат 60% дял от оценката на загубите за глобалния брутен вътрешен продукт, твърди UNCTAD. 

Анализът сочи също, че кризата в туризма далеч не е приключила, като ограниченията при пътуванията и забраните все още са в сила в някои райони с нисък дял на имунизираните. Светът няма да се върне на предпандемичния брой чуждестранни туристи поне до 2023-а, заключава изследването, проведено съвместно със Световната организация по туризъм на ООН. 

Държави като Турция и Тайланд, които разчитат на чуждестранни туристи за възраждане на стопанствата им, са най-потърпевши от пандемичния шок. Спадът на сектора заплашва също и тясно свързаните с него области като храни, напитки, търговия на дребно, комуникации и транспорт. Като цяло туристическият крах е предизвикал средно 5.5% увеличение на безработицата сред нискоквалифицираната работна ръка, с което е поразил сектора, осигуряващ заетост на много жени и млади хора. 

В развитите държави перспективите за летни ваканции нарастват. Все по-горям брой американци планират пътувания до други страни, сочи юнският индекс на доверие на американските потребители. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във