Банкеръ Daily

Свят

Търговските преговори между САЩ и Китай се подновяват на 10 октомври

Очаква се търговските преговори между САЩ и Китай да се подновят в периода 10-11 октомври във Вашингтон, съобщиха три източника, цитирани от CNBC. Представители на администрацията на Тръмп заявиха, че очакват преговорите с Пекин, които се забавиха по-рано тази година, на фона на споровете около евентуална търговска сделка, да продължат следващия месец.

През последните седмици двете икономически свръхсили постепенно размразиха напрежението, предизвикало преговори по сделка, която ще се справи с американския търговски дефицит в Китай, кражбите на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии.

По време на многостранната среща със световни лидери за Венецуела в ООН, Тръмп каза пред репортери, че търговските преговори между двете най-големи икономики в света вървят "много добре". На въпрос за срока за потенциална сделка, той отговори, че това може да се случи "по-рано, отколкото си мислите".

Говорител на китайското министерство на търговията заяви, че страната е закупила "значително" количество американска соя и свинско месо преди следващия кръг от преговори. Съобщението оказа значителна промяна в отношенията между Вашингтон и Пекин от месец по-рано, когато Китай заяви, че е спрял всички покупки на американски селскостопански продукти.

Китайските служители поискаха администрацията на Тръмп да забави планираната ескалация на тарифите на 1 октомври, която съвпада с годишнината на Народната република. Тръмп прояви добра воля, като отложи митата за редица китайски стоки. Тарифите за 250 милиарда долара китайски стоки ще се повишат до 30% на 15 октомври, четири дни след приключването на следващия кръг от преговори. От своя страна китайските власти решиха да освободят от 17 септември допълнителни тарифи на 16 търговски артикула от САЩ.

В речта си пред Общото събрание на ООН във вторник Тръмп потвърди, че няма да приеме „лоша сделка“ с Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във