Банкеръ Daily

Свят

Търговската война на Тръмп струва на САЩ 7,8 милиарда долара

Търговската война на президента Доналд Тръмп е струвала на американската икономика 7,8 милиарда долара или 0,04 процента загуби за брутния вътрешен продукт на страната през 2018 г. Това сочат изчисленията на водещи американски университети, предаде Ройтерс.

"Вносът от страните, срещу които са били взети ограничителни мерки, е намалял с 31,5 на сто. В същото време американският износ, станал обект на ответните санкции, се е свил с 11 процента. Годишните загуби за потребителите и за производителите от увеличилите им се разходи за вноса са общо 68,8 милиарда долара", се казва в проучването. 

След като се нарече "човека на митата", Тръмп се ангажира да намали търговския дефицит като премахне несправедливия внос и предоговори търговски споразумения, припомня Ройтерс.

Само преди няколко дни Тръмп заяви, че планира да прекрати преференциалното търговско споразумение с Индия, след като не е успял да осигури достъп на САЩ до пазарите му.

 "Аз предприемам тази стъпка, защото  Индия не е уверила САЩ, че ще осигури справедлив и разумен достъп до пазарите на Индия", обясни той.

Междувременно Службата на търговския представител на САЩ излезе с изявление, че Вашингтон възнамерява да прекрати и преференциалния търговски статут на Турция.

ООН предупреди, че планът на САЩ за повишаване на митата за китайските стоки следващия месец ще има"огромни" последици за световната икономика.  Според доклада на глобалната организация американските и китайските фирми няма да имат голяма полза от протекционистките политики. Азиатските страни вероятно ще пострадат най-много.

По-високата цена на американско-китайската търговия ще накаракомпаниите да се преместят от сегашните източноазиатски вериги за доставки, но докладът показва, че е малко вероятно американските фирми да поемат този бизнес. Проучването установява, че американските фирми ще получат само 6% от 250-те млрд. долара в китайския износ, които са обект на американските мита. От приблизително 85 млрд. долара в износа на САЩ, които са обект на китайските мита, само около 5% ще бъдат поети от китайските фирми, показва проучването на ООН.

Проучването установява, че европейският износ ще нарасне със 70 млрд. долара, докато Япония, Канада и Мексико ще имат с повече от 20 млрд. долара всяка. Други страни, които биха могли да се възползват, са Австралия, Бразилия, Индия, Филипините и Виетнам, се казва в доклада.

Facebook logo
Бъдете с нас и във