Банкеръ Daily

Свят

Търговската война между Франция и САЩ се отлага

Президентите Еманюел Макрон и Доналд Тръмп се договориха да удължат преговорите по спор за френски данък върху дигиталните гиганти до края на годината, отлагайки заплахата на Вашингтон от санкции срещу Париж, съобщи френски дипломатически източник вчера, съобщи АФП.

Източникът каза, че френските и американските лидери, които разговаряха в неделя, са се съгласили да дадат шанс на преговорите да "намерят решение в международна рамка" и да избегнат "търговска война, от която няма полза за никого".

Макрон туитна по-рано вчера, че е имал "голям разговор" с Тръмп по въпроса. "Ще работим заедно по добро споразумение, за да избегнем увеличаването на тарифите", каза той.

"Отлично!" отговори Тръмп в Tуитър.

Белият дом съобщи, че двамата са разговаряли и "са се съгласили, че е важно да приключат успешно преговорите за данъка върху цифровите услуги, а също така са обсъдили и други двустранни въпроси".

Спорът започна миналата година, когато Париж одобри облагане с до три процента на приходите, получени от технологичните компании във Франция, тъй като се проточиха международните усилия за намиране на нов модел за облагане на приходите, получени чрез онлайн продажби и реклама.

Технологичните компании често плащат малък данък в страни, в които физически не присъстват.

Вашингтон заяви, че данъкът е специално създаден за американски компании като Google, Apple, Facebook, Amazon и Netflix, и заплаши с мита до 100 процента от стойността на френския внос на емблематични стоки като шампанско и сирене "Камамбер".

На 7 януари двете страни си дадоха 15 дни, за да постигнат споразумение за предотвратяване на заплахата от амрикански мита за френски стоки на стойност до 2,4 милиарда долара.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер, който води интензивни преговори през последните няколко седмици, беше по-малко ентусиазиран от Макрон, като описа разговорите като "много трудни" по-рано вчера.

Предстои Льо Мер да се срещне с министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин на срещата на Световния икономически форум в Давос в сряда.

Очаква се те да продължат разговорите за търсене на споразумение в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

"Франция преследва целта си за справедливо данъчно облагане на цифровите компании и намиране на компромис в рамките на ОИСР", заявиха от френското президентство вчера.

Франция заяви, че ще премахне данъка си, ако бъде постигнато международно споразумение.

След като блокира преговорите за ОИСР в продължение на няколко години, Вашингтон ги подновява миналата година само за да направи предложения през декември, които Франция отхвърли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във