Банкеръ Daily

Свят

Търговете на военни бункери са хит в Чехия

От 2000 година насам армията на Чехия постепенно започна да се освобождава от укрепленията.

Чехия продава военни бункери на търг с начална цена от 1000 евро. В края на 1930-те години тогавашна Чехословакия изгражда 5000 бункери по границата си с Германския райх. Днес чешката армия иска да се отърве от тях, затова ги продава ги на търг с начална цена от 1000 евро, пише Дойче Веле. 

От 2000 година насам армията на Чехия постепенно започна да се освобождава от укрепленията. По два начина - или чрез продажба на частни лица, или чрез прехвърляне на собствеността им към региони или общини.

"Имаме 4993 малки бункера", казва Петър Сикора от чешкото Министерство на отбраната.

Тъй като тези съоръжения вече нямат никакво военно значение, междувременно една трета от тях са сменили собствениците си - досега прехвърлени или продадени са 1767 по-малки обекти и 112 по-големи. Чешката армия иска да се освободи от всичките. "Ще бъдат запазени само няколко, които да служат за складове", пояснява Сикора.

"Цените започват от 1000 евро и стигат до няколко хиляди", посочва Сикора. А понеже обектите се продават на търг, цената им лесно може да се повиши. Въпреки това интересът към бункерите постоянно расте - особено ако те се намират, например, в лозаро-винарски региони.

Някои от бункерите са превърнати в музеи, които се радват на голяма популярност сред туристите - и от Чехия, и от чужбина. Едно от най-посещаваните е артилерийското укрепление "Хурка" на границата с Полша. 

"Само през юли и август имахме над 20 000 посетители", казва Мартин Рабон от "Дружеството на приятелите на чехословашките укрепления". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във