Банкеръ Daily

Свят

Турците са недоволни от Ердоган, цените скочиха с 30%

За една година хранителните стоки са поскъпнали с 30 процента, а наемите в Истанбул почти са се удвоили.

Цените в Турция растат толкова бързо, че много турци не могат да си позволят дори и стоките от първа необходимост. Недоволството срещу властта расте, а Ердоган обещава благосъстояние. Страната се бори с инфлация от почти 20%. За една година хранителните стоки са поскъпнали с 30 процента, а наемите в Истанбул почти са се удвоили. Надеждите, че туристическият сезон ще разведри ситуацията, засега не се оправдават, пише Дойче Веле.

През последните три години природният газ и токът в Турция поскъпнаха със 120 процента, а хранителните стоки скочиха с 30 на сто само за една година. Наемите в Истанбул пък направо експлодират.

В същото време статистическата служба на страната регистрира рекорден икономически ръст от 22 процента през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, белязана от пандемията. По официални данни, безработицата в Турция е 12 процента, а младежката - двойно по-висока.

Турският президент Реджеп Ердоган тръби, че данните за заетостта са по-добри от тези преди пандемията.

"Надявам се скоро да поставим под контрол инфлацията и да спрем спекулативното нарастване на цените в супермаркетите. Нашата битка срещу поскъпването и печалбарите ще доведе до по-нататъшно повишаване на благосъстоянието на нашите граждани", уверява Ердоган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във