Банкеръ Daily

Свят

Турция затвори въздушното си пространство за хуманитарни полети за Армения

Армения е информирала Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол), че Турция е затворила своето въздушно пространство за транспорт на хуманитарни доставки в републиката, съобщи ТАСС.

Това се казва в разпространено днес съобщение на арменския Държавен комитет за гражданска авиация.

Планираният за 15 октомври полет на Катар Еъруейз (Qatar Airways) Лос Анджелис - Ереван, с който в страната трябваше да бъде доставен хуманитарен товар, няма да се състои. Самолетът трябваше да прелети над въздушното пространство на Турция, но тя не допусна този полет. Ние имаме основание да предполагаме, че Анкара преднамерено затваря своето въздушно пространство, във връзка с което ние информирахме Евроконтрол, се казва в съобщението.

Гръцкото посолство в Анкара е получило нареждане да връчи протестна нота в турското външно министерство във връзка със снощния инцидент с гръцки правителствен самолет, с който е пътувал министърът на външните работи Никос Дендиас от Багдад за Атина, съобщи АНА-МПА.

Както съобщи по-рано гръцката държавна телевизия ЕРТ, самолетът на Дендиас е бил принуден да кръжи в продължение на 20 минути над Северен Ирак, след като турските власти оттеглили в последния момент разрешението за преминаването му през турското въздушно пространство.

Освен това по-рано е била установена повреда в гръцкия самолет, поради която е било отложено посещението на Дендиас в град Ербил в Иракски Кюрдистан.

Според дипломатически източници, цитирани от АНА-МПА, преди връчването на нотата по своя инициатива турската страна е дала обяснения за инцидента, според които той се дължи на техническа грешка на компетентната турска служба.

Въпреки това гръцкото посолство в Анкара ще връчи нотата, за да се гарантира, че подобни инциденти няма да се повтарят за в бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във