Банкеръ Daily

Свят

Турция започва операция на изток от Ефрат до дни

Турция ще започне операция на изток от р. Ефрат в Северна Сирия до няколко дни, обяви днес президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Такъв ход заплашва да обтегне допълнително отношенията на Турция със Съединените щати, посочва агенцията.

"Ще започнем операцията за прочистването от сепаратисти терористи на изток от Ефрат до няколко дни", каза президентът и подчерта, че американските военни в района, които си сътрудничат на терен със сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН), не са цел на планираната операция.

По думите на Ердоган "тази стъпка ще позволи да бъде открит пътят за политическо решение и за по-здраво сътрудничество".

Вашингтон и Анкара имат разногласия, свързани със СЗН, тъй като според Турция тези сили представляват разклонение в Сирия на Кюрдската работническа партия (ПКК), която от 1984 г. води въоръжена борба срещу турската държава. Макар да признават ПКК за терористична групировка, САЩ я разграничават от СЗН, партньор на САЩ на терен в Сирия в борбата срещу "Ислямска държава".

Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар също заяви по-рано днес, че Турция няма да допусне създаването на терористичен коридор край своята граница в района на Сирия, предаде ТАСС.

"Продължаваме да държим на твърдата си позиция в борбата срещу тероризма в Идлиб, Манбидж, а също и на изток от р. Ефрат. Няма да допуснем създаване на терористичен коридор по нашата граница", изтъкна министърът.

По-рано стана известно, че САЩ са разположили наблюдателни пунктове по сирийско-турската граница независимо от призива на Анкара да се откажат от това. Според Турция това само "ще усложни ситуацията в един без друго сложен район".

Преди това Анкара се разгневи на новината, че САЩ ще обучават в Източна Сирия сили с численост от 40 хиляди души. Председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Джоузеф Дънфорд посочи, че вече са обучени осем хиляди членове на Сирийските демократични сили, но "в името на стабилността" ще бъдат обучени и оборудвани с оръжие общо 40 хиляди души.

Водещата групировка в подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които контролират почти цялата територия на изток от Ефрат, са именно СЗН, смятани от Анкара за терористи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във