Банкеръ Daily

Свят

Турция започва мащабна операция в Северна Сирия

Турция обяви, че ще предприеме нова военна операция срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) в Северна Сирия. Според Анкара бойците от СЗН са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК). Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че в рамките на новата военна операция на Анкара в Сирия се планира първо от терористи да бъдат прочистени районите по оста Тал Рифат и Манбидж.

С предстоящата операция в Сирия Турските въоръжени сили ще прочистят 470 села и градове, ще поемат контрола над 600-километров участък по границата и ще навлязат в дълбочина до 45 километра. Това, според публикация във в. "Тюркие", предвижда планът за планираните от Турция военни действия в Сирия. 

"Тюркие" посочва, че е започнал интензивен обстрел по позиции на кюрдските бойци в този район, като са били унищожени техни щабове, оръжейни складове и други обекти. 

Турските сили за сигурност са обсъдили плана си за действие със Сирийската национална армия (СНА - подкрепяни от Анкара сирийски бунтовници), посочват източниците. Активизирани са дейностите по прехвърлянето на бойна техника към района и са изпратени около три хиляди членове на СНА, пише още "Тюркие", добавяйки, че сред целите на операцията е и град Айн ал Араб (Кобане).

По този начин под контрол ще бъдат поставени 600 километра от 911-километровата граница между Турция и Сирия, отбелязва вестникът. С прочистването на Тал Рифат и Манбидж в значителна степен ще бъде изпълнена целта за създаване на коридор за сигурност по границата, широк около 35 километра.   
    
Това ще бъде петата трансгранична операция на Турция в Сирия през последните години. От 2016 г. турските въоръжени сили предприеха общо четири операции в Северна Сирия, насочени към разчистване на терористите покрай турската граница: "Ефратски щит" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.), "Извор на мира" (2019 г.) и "Пролетен щит" (2020 г.).

Русия се надява Турция да се откаже от плановете си за нова военна операция в Сирия, съобщи турският информационен сайт Хаберлер, позовавайки се на изказване на говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова. Според Захарова Турция трябва да вземе разрешение от режима на сирийския президент Башар Асад, преди да предприеме подобни действия. Същевременно обаче тя посочи, че разбира притесненията на Анкара във връзка със заплахите за националната й сигурност, произтичащи от районите по границата със Сирия.

Наскоро изявление във връзка с плановете на Турция за нова операция направи и външният министър на Русия Сергей Лавров, който изрази желанието на руската страна "проблемите да бъдат разрешени при зачитане на независимостта и териториалната цялост на Сирия".

Междувременно турската страна е заявила пред Съединените щати решимостта си да вземе необходимите мерки в Сирия, посочва Анадолската агенция.

Според съобщение на министерството на външните работи на Турция заместник-външният министър Седат Йозал е разговарял по телефона с Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН, по темата за развитията в Сирия, в т.ч. планираната от Турция операция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във