Банкеръ Daily

Свят

Турция все по-близо до сделка с Volkswagen

Турският вестник "Сабах" излезе с публикация, според която Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител Volkswagen ще построи завода си в страната. Както се посочва в статията, това се очертава след „изключително позитивна“ среща между висш представител на компанията и турския президент Реджеп Ердоган. "Сабах" се позовава на три свои източника.

Миналата седмица агенция Reuters съобщи, че двете страни водят преговори за данъчната ставка на автомобилите, за да приключат сделката за повече от 1 милиард евро. Автомобилната компания, която също обмисля като място за инвестицията си и България, не е обявила финалното си решение. Източници, близки до преговорите твърдят, че мнението във Volkswagen е в полза на инвестиция в Турция и компанията е съвсем близо до тази стъпка. Ердоган и високопоставен представител на германската компания са преодолели повечето от проблемите по време на срещата си тази седмица. Източник от Volkswagen е съобщил, че Ердоган е разговарял с главния изпълнителен директор на компанията Хърбърт Дис. „Имаше дребни проблеми, като данъчните ставки на колите, които ще се продават. По време на срещата е било постигнато почти цялостно споразумение. Ако не се появи проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция“, е заявил източникът.

Втори източник от Volkswagen твърди, че остава да се изчистят само дребни въпроси, предимно върху данъчната ставка. Очаква се споразумение да бъде постигнато до няколко седмици, като заводът ще бъде построен в западната част на провинция Маниса, е казал същият източник. Няма повече проблеми около обмислянето дали инвестицията да бъде направена в Турция. Решението ще бъде обявено съвсем скоро, след като направим финалните договорки, се казва в публикацията.

През ноември 2018 година автомобилният производител обяви намеренията си да построи нов завод в Източна Европа, в който ще бъдат произвеждани и моделите Шкода Karoq и Сеат Ateca. От тогава предположенията къде ще се намира новият завод непрекъснато бяха първа новина в редица медии. Първоначалният списък на компанията за потенциален домакин включваше пет държави, но в последствие списъкът беше съкратен до Турция и България като най-вероятни локации. В много публикации се твърди, че Volkswagen планира да построи завод, в който ще се произвеждат няколко марки автомобили, в Турция. Германските медии дори написаха, че Катар, който притежава 17% дал в компанията, е поискал бордът на директорите да избере Турция. Германската провинция Долна Саксония, акционер във Volkswagen, също е подкрепила това искане, твърди още турското издание.

"Сабах" пише, че Турция има по-голям шанс да бъде избрана заради редица фактори - квалифициран персонал, капацитет на фирми-подизпълнители, логистични решения, цялостен размер на пазара и възможностите за износ към съседни държави. Изданието уточни, че се планира инвестицията да бъде в размер от 1.3 милиарда евро до 2 милиарда евро. Новият завод ще осигурява работа на 5000 души. Очаква се той да започне производство през 2022 година и да бъде едно от най-важните производствени съоръжения в региона.

,

Facebook logo
Бъдете с нас и във