Банкеръ Daily

Свят

Турция влиза в локдаун, без помощ за засегнатия бизнес

Турция се стяга за "пълно затваряне" от утре, а автогарите се изпълниха с хора, желаещи да се завърнат в родните си места преди началото на забраните, пише в. "Хюриет". Ограниченията влизат в сила от 19 ч. утре за срок от 17 дни.

По време на локдауна ще работят магазините за хранителни стоки, за ядки и сладкарски изделия. Гражданите ще могат да излизат навън при неотложна необходимост и да посещават най-близкия магазин, но без да ползват автомобил. Ресторанти, кафенета, сладкарници и други подобни заведения ще работят само с обслужване за вкъщи.

Забраняват се междуградските пътувания. Излизане навън е разрешено само за посещение при лекар, с предварително назначен час, за разходка на домашен любимец, но само около дома, за погребение на близък, но само за родственици от първа степен, и за спорт, но само за участие на професионални състезатели в турнири и състезания, пояснява "Хюриет".

За "голямо преселение от Истанбул към Анадола" информира днес и в. "Тюркийе". Автогарите в най-големия турски град са се изпълнили с хора, възнамеряващи да се върнат по родните места или да отидат във вилите си преди пълното затваряне от утре. Поради огромния интерес билетите са се изчерпали, пише изданието.

"Голямо бягство от Истанбул", гласи заглавието на "Акшам". Хората изпълниха автогари и летища. Продадени бяха тройно повече билети за самолети и четворно повече билети за автобуси в сравнение с обичаен ден, пише още изданието.

Междувременно опозиционни представители критикуваха въвеждането на локдаун, без да е осигурена помощ от държавата за търговците и заетите в засегнатите браншове, пише "Йеничаг".

"Пълно затваряне без осигуряване на подкрепа означава не друго, а "гладувайте". Ако ще има затваряне, то гарантирайте доходите на работещите", заяви депутатът Вели Агбаба от водещата опозиционна сила в страната Народнорепубликанската партия /НРП/.

Депутатката от "Добра партия" Айлин Джесур също реагира на липсата на държавно подпомагане за засегнатите от мерките. "За да не пострадат работещите, трябва да се отдели допълнителен бюджет", казва тя.

"От утре започва 17-дневна пълна карантина при нулева помощ от държавата. Само в Истанбул затварят 180 хиляди магазина, милиони са в безизходица", пише опозиционният в. "Биргюн". Отделно, както посочва изданието, 17 хиляди кафенета, ресторанти, сладкарници и други предприятия в града ще работят при ограничителни условия. Обезпокоени са и 520-те хиляди работещи в моловете в цялата страна, които ще бъдат затворени, пише още вестникът.

"Карар" също цитира критиките на политици от опозицията. Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу призова правителството да обяви социална програма за бедните хора, които ще трябва да си останат у дома без възможност да се изхранват. Към критиките се включиха и Ахмет Давутоглу и Али Бабаджан, бивши високопоставени членове на правителството на Ердоган, които после се отцепиха и създадоха свои партии. Първият настоя за всички засегнати домакинства да се осигури помощ в размер на хиляда турски лири за възрастен и 500 турски лири за дете, а вторият поиска от правителството да обяви спешно пакет помощи, пише вестникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във