Банкеръ Daily

Свят

Турция вижда напредък в преговорите със САЩ за покупката на руските системи С-400

Хулуси Акар

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че вижда напредък в преговорите със САЩ за покупката на руски зенитно-ракетни системи С-400 и американски изтребители Ф-35, но допълни, че Анкара се подготвя също и за евентуални санкции от страна на САЩ, предаде Ройтерс.

Турция и Съединените щати имат разногласия във връзка с решението на Анкара да се сдобие с руските системи С-400, които не могат да бъдат интегрирани в системите на НАТО. Вашингтон казва, че подобна стъпка ще застраши ролята на Анкара в създаването на бойните самолети Ф-35 на Локхийд Мартин, които според американците ще бъдат компрометирани от системите С-400.

Министърът отново заяви позицията на Турция, че сделката с Москва е вече свършен факт, и посочи, че Анкара е изпратила в Русия персонал, който да бъде обучен да работи с руските системи.

Акар посочи, че не разбира защо сделката за С-400 е обвързвана с програмата за бойния самолет Ф-35, в която Турция участва. "Да не би някъде в протокола за партньорство за Ф-35 да пише, че ако някой от партньорите се сдобие с С-400, ще бъде изключен", запита Хулуси Акар, цитиран от ТРТ Хабер.

Министърът изтъкна, че Турция изпълнява ангажиментите си по програмата за Ф-35 и очаква тя да продължи според плановете.

По думите му проектът продължава, като досега на Турция са били предадени четири самолета Ф-35, а обучението на четирима турски пилоти за работа с тях продължава в САЩ. Отделно, 47 турски военнослужещи работят по обслужването на апаратите, каза той. "През ноември (от САЩ) ще дойдат два самолета, които ще бъдат разположени във военновъздушната база в Малатия", уточни Акар.

Министърът добави, че Анкара преценява също офертата на САЩ за системи за противовъздушна отбрана Пейтриът. По думите му Анкара и Вашингтон работят по уточняване на детайли, отнасящи се до цената, технологичния трансфер, съвместно производство и други въпроси от най-новата оферта на САЩ.

Хулуси Акар съобщи също, че Франция е предложила да разположи временно в Турция системи за ПВО SAMP-T. "Продължаваме дейностите в тази насока", каза министърът и припомни, че към момента в Турция има една испанска батарея от комплекса Пейтриът в базата Инджирлик в Адана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във