Банкеръ Daily

Свят

Турция вярва, че покупката на руски системи не влияе на отношенията с НАТО

Покупката на руски ракетни системи С-400 не влияе на отношенията на Турция с НАТО. Това обяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който е в Тайланд за среща на министрите на външните работи от Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия. По-рано той се е срещнал с руския външен министър Сергей Лавров, с когото са обсъдили двустранните отношения и регионални въпроси. 

"Ние нямаме проблем с НАТО, вие можете да погледнете изявленията на генералния секретар и на неговия заместник относно С-400 и други теми. Турция влиза в първите пет страни, които имат съществен принос в НАТО", отбеляза Чавушоглу.

Пентагонът се опасява, че едновременната експлоатация на С-400 и F-35, която Турция планира да закупи, ще подобри способността на Русия да сваля американските самолети при всеки бъдещ конфликт. Заместник-министърът на отбраната Елън Лорд обясни: „Ние се стремим само да защитим дългосрочната сигурност на програмата F-35". Въпреки серията американски жалби, искания и заплахи, Анкара прие доставките от Русия. Вашингтон отговори, като забрани Анкара да закупува F-35.  Така Турция се превръща в първата страна от НАТО, изключена от програмата за най-модерния изтребител. Анкара е поръчала 100 броя, които трябваше да бъдат доставяни на части през цялото следващо десетилетие. 

От Белия дом обявиха обаче, че наказанието е специфична мярка за специфично нарушение, но Турция си остава важен стратегически съюзник на САЩ в НАТО. От своя страна външното министерство на Турция покани САЩ да отменят наказанието, което "би нанесло непоправими вреди на стратегическите взаимоотношения между двете страни".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във