Банкеръ Daily

Свят

Турция вече няма да е бежанският лагер на ЕС

В доклад на ООН се посочва, че от януари до юни тази година в Афганистан са били убити 1 659 цивилни, което е ръст от 47% в сравнение със същия период през миналата година.

Турското външно министерство се ядоса от думите на австрийския канцлер Себастиан Курц, че Турция е "подходящо място" за афганистанските бежанци, пише "Хюриет дейли нюз".

В интервю за немския вестник "Билд ам Зонтаг" преди няколко дни Себастиан Курц заяви, че Турция е "по-подходящо място" за бежанците от Афганистан, отколкото Германия, Австрия или Швеция

"Турция не е страна, съседна на Афганистан, както посочи канцлерът  Курц. Той вместо да постави акцент върху съвместните усилия и сътрудничеството в разрешаването на проблема на незаконната миграция, който засяга целия свят и представлява предизвикателство за всички, казва, че  "мигрантите не трябва да идват тук, да вървят другаде", се казва в официална позиция на министерството. 

Турските власти обявиха категорично, че  няма да поемат нова вълна мигранти.

"Турция няма да бъде граничен страж и бежански лагер на ЕС.", се казва още в документа. 

Очаква се огромна мигрантска вълна от Афганистан да се насочи към Европа.  За два месеца в размирната страна  са убити почти 2 400 души. В доклад на ООН се посочва, че от януари до юни тази година в Афганистан са били убити 1 659 цивилни, което е ръст от 47% в сравнение със същия период през миналата година. Това е най-големият брой пострадали в рамките на два месеца, откакто институцията е започнала да отчита случаите през 2009 г.

Новините идват на фона на изтеглянето на американските войски от страната и настъпването на талибаните. САЩ остана 20 години на територията на Афганистан. Последните американски войници ще се изтеглят на 31 август.

В началото на месеца вицепрезидентът на Турция призова Европейския съюз да отвори легални коридори за миграция за сирийските бежанци и да изпълни принципа за справедливи ангажимент и отговорност към тях.

Фуат Октай призова държавите членки на ЕС да активират механизма за доброволен хуманитарен прием с конкретни ангажименти и да увеличат квотите за прием на бежанци.

В момента Турция предоставя помощ и закрила на 9 милиона мигранти, включително вътрешно разселени хора в границите на Сирия. 

Октай обвини ЕС и ООН, че са наблюдатели на тази човешка трагедия и не са предприели необходимите стъпки.

.

Facebook logo
Бъдете с нас и във