Банкеръ Daily

Свят

Турция удължава срока на проучванията си в Средиземно море

Проучвателният кораб "Оруч Рейс"

Турските власти взеха решение да продължат срока за провеждане на геоложки проучвания в Средиземно море, съобщи ТАСС, позовавайки се на телевизионния канал NTV.

Според телевизията Анкара е издала ново международно уведомление Навтекс, според което проучвателният кораб "Оруч Рейс" и корабите "Атаман"и "Ченгиз Хан" ще продължат работа в Източно Средиземно море до 1 септември. Преди се очакваше тяхната дейност да приключи на 27 август.

На 6 август министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас подписа с египетския външен министър Самех Шукри споразумение за демаркация на морските зони в Средиземно море. Парламентът на Египет вече ратифицира този документ.

Според мнението на Атина споразумението с Египет потвърждава правото на гръцките острови на морски шелф и изключителни икономически зони.

Министерството на външните работи на Турция заяви, че Анкара не признава този документ и изпрати своя проучвателен кораб "Оруч Рейс", съпроводен от група военни кораби, да прави сеизмични проучвания в морския шелф близо до остров Кастелоризо, към който Гърция предявява претенции. В отговор Гърция приведе в бойна готовност своите въоръжени сили и заяви, че ще отстоява своите суверенни права.

Турция не е ратифицирала конвенцията на ООН по морско право, влязла в действие през 1994 г.

Турция също така изпраща свои кораби за провеждане на сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър, в която островната държава е издала лицензи за проучвателни и сондажни дейности на френската компания "Тотал" и италианската компания "Ени".

Facebook logo
Бъдете с нас и във