Банкеръ Daily

Свят

Турция: "Света София" ще бъде отворена за посетители от всички религии

Джамията "Света София" ще бъде отворена за посетители от всички религии и всеки, който желае, може да види тази удивителна сграда, заяви турското външно министерство, цитирано от Анадолската агенция.

След заседание на външните министри на ЕС в Брюксел вчера говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой каза по повод на "Света София", че никой не може да се бърка в суверенните права на Турция.

Аксой подчерта, че статутът на "Света София" е вътрешен въпрос и че храмът е собственост на Турция.

"Света София" ще продължи да приема всеки с новия си статут, съхранявайки общото културно наследство на човечеството", увери той.

След първата си среща на живо от месеци министрите на външните работи на 27-те членки заявиха вчера, че "осъждат решението на Турция да промени предназначението на подобен емблематичен паметник като "Света София", заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

"Това решение неизбежно ще разпали недоверие, ще насърчи нови разделения между религиозните общности и ще подкопае усилията ни за диалог и сътрудничество", посочи Борел след срещата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е отхвърлил идеята лично той да отслужи първия намаз след отварянето на "Света София" като джамия по-късно този месец, съобщават турски издания. Лидерът на Турция, възпитаник на религиозно училище "имам хатип", отклонил отправеното му предложение, като казал, че това би било прекалено.

Очаква се първият намаз в храма да се състои на 24 юли, напомня турският печат, позовавайки се на изказване на Ердоган.

В. "Йени Ася" цитира думите на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, който заявил, че в неговите представи "Света София" винаги е била джамия.

"В съзнанието и ума ми "Света София" е джамия още от 1453 г." /когато османците завладяват Константинопол, бел.ред./, заявил Имамоглу, член на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП).

Градоначалникът се противопоставил на квалификациите за първа молитва и първи езан(призив за молитва) в "Света София", като припомнил, че първият езан след решението на Министерския съвет от 1934 г. за превръщането на храма в джамия е бил прочетен от премиера Сюлейман Демирел през 1980 г.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във