Банкеръ Daily

Свят

Турция спря да регистрира сирийски бежанци

Турските власти почти са престанали да регистрират нови кандидати за убежище от съседна Сирия, заяви днес правозащитната организация Хюман райтс уоч, съобщава АФП.

"Турските власти в Истанбул и в девет окръга, разположени на границата със Сирия или в близост до нея, са престанали да регистрират пристигналите в последно време сирийски кандидати за убежище, с изключение на редки случаи", посочи в съобщение Хюман райтс уоч.

"Това прекъсване води до незаконни експулсирания, принудителни връщания в Сирия и отказване на правото на здравна помощ и образование", добавя неправителствената организация.

Турция е приела близо 3,6 милиона сирийски бежанци.

Но "тази щедрост не освобождава Турция, нито нейните международни партньори, от задължението да оказват помощ на новопристигналите кандидати за убежище", посочва Хюман райтс уоч, която се основава на интервюта, проведени със сирийци и с организации, работещи на терена.

Турските власти, интервюирани в средата на юни от Хюман райтс уоч, отрекоха да са прекъсвали регистрирането на сирийски бежанци, отбелязва неправителствената организация.

"Ние винаги сме приемали и продължаваме да приемаме сирийците", заяви за АФП турски отговорен представител, пожелал анонимност, като добави, че сирийците в Турция "имат достъп до всички услуги, от които имат нужда".

"Ние никога не депортираме в Сирия", добави той. Но "някои сирийци решават да се върнат в районите, освободени от Турция", при двете военни операции, проведени в Северна Сирия, посочи той.

Брюксел и Анкара сключиха през 2016 г. споразумение за мигрантите, предвиждащо по-специално системно връщане в Турция на всички мигранти, опитващи се да достигнат до Европа през Гърция, в замяна на финансова помощ. Това споразумение даде възможност да се намали драстично броят на мигрантите, пристигащи в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във