Банкеръ Daily

Свят

Турция ще закрие "Инджирлик", ако САЩ й наложат санкции

Мевлют Чавушоглу

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е предупредил, че Анкара ще предприеме ответни мерки в случай на евентуални санкции от САЩ срещу Турция заради покупката на руски системи С-400, съобщава в."Сабах", като се позовава на интервю на Чавушоглу по телевизия А Хабер.

Чавушоглу е посочил, че в случай на санкции на САЩ спрямо Турция, ще бъдат поставени на дневен ред въпросите за "Инджирлик" и "Кюреджик". Турският външен министър визира двете военни бази в Турция - "Инджирлик" край Адана (Южна Турция) и "Кюреджик" в района на Малатия (Източна Турция), в които се намират американски военнослужещи.

Членовете на американския Конгрес трябва да разберат, че с принуда няма да се постигне нищо, е заявил още Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

Чавушоглу е посочил още в телевизионното интервю, че Турция е отворена за алтернативи на покупката на американски изтребители Ф-35, включително от Русия, след като Анкара бе отстранена от програмата за изтребителите Ф-35 заради покупката на руски системи С-400, съобщава Ройтерс.

Засягайки въпроса за споразумението на Турция с Либия за разграничаване на морските пространства, Чавушоглу е изтъкнал, че то е в съответствие с международното право, съобщава в."Сабах". Никой не може да извършва дейност в нашия териториален шелф без разрешение. Ако се навлезе без разрешение в нашия териториален шелф, ние ще попречим на това, е подчертал Чавушоглу.

Турция и Великобритания са се договорили да ускорят работата по проект за изтребители, съобщи още Чавушоглу.

Двете страни сключиха през 2017 г. споразумение на стойност 100 милиона паунда /133 милиона долара/ за разработване на турски изтребители и турската компания "Кале" обяви, че създава смесена компания с "Ролс-Ройс" за работа по проекта. През март компанията "Ролс-Ройс" заяви обаче, че е намалила усилията за включване в програмата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във