Банкеръ Daily

Свят

Турция ще възстановява разрушената украинска инфраструктура

Президентът на Турция Реджеп Ердоган и украинският държавен глава Володимир Зеленски

Турция и Украйна подписаха споразумение за възстановяване на украинската инфраструктура, разрушена от войната, съобщи турската частна телевизия НТВ. Споразумението беше подписано от министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков и турския министър на търговията Мехмет Муш. Документът предвижда между двете страни да бъде създадена оперативна група за възстановяването на Украйна. Групата ще координира реконструкцията на съоръжения от социално и икономическо значение в страната като пътища, мостове, водна и електрическа инфраструктура, болници и училища.

Мехмет Муш е част от делегацията, която придружава турския президент Реджеп Тайип Ердоган по време на визитата му в Лвов, Украйна. Ердоган и украинският му колега Володимир Зеленски се срещнаха по-рано днес. Това е първата директна среща между двамата лидери след началото на войната в Украйна. Преди да се срещне със Зеленски, турският президент посети историческото гробище Личаков. Украинският държавен глава определи днешното посещение на Ердоган като "силно послание за подкрепа от силна страна". И посочи, че е обсъдил с него възможностите за надграждане на инициативата за износ на зърно, както и ситуацията около АЕЦ "Запорожие". "Засилването на сътрудничеството ни ще доведе до укрепване и на двете държави", каза украинският лидер. В рамките на двустранния си разговор президентите са обсъдили всички аспекти на отношенията между Анкара и Киев на стратегическо равнище.

След двустранния разговор се проведе тристранна среща с участието и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Тримата разговаряха за стъпките, които могат да бъдат предприети за спиране на руско-украинската война с дипломатически средства и чрез засилване на дейностите по механизма, установен за износа на украинско зърно към световните пазари. Тристранната среща продължи около 40 минути.

След Украйна, в събота генералният секретар на ООН Гутериш ще посети Турция и Съвместния координационен център в Истанбул, създаден по силата на споразумението за износ на украинско зърно от 22 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във