Банкеръ Daily

Свят

Турция ще връща пленени джихадисти в страните им, дори да са с отнето гражданство

Турция ще изпрати пленените членове на "Ислямска държава" обратно в собствените им страни дори и ако гражданството им е отнето, зави министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу, който критикува подхода на европейските страни по въпроса, предаде Ройтерс.

"Ще върнем обратно онези, които са в наши ръце, но светът измисли нов метод сега: отнемане на тяхното гражданство", каза министърът. "Казват, че те трябва да бъдат съдени там, където са заловени. Това е нова форма на международно право, предполагам", добави той.

"Невъзможно е да бъде прието това. Ще изпратим обратно членовете на ДАЕШ, които са в наши ръце, в собствените им страни, независимо дали те отнемат или не тяхното гражданство", заяви Сойлу.

Турция започна миналия месец офанзива в Североизточна Сирия срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа след решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американските сили от района. Стъпката породи притеснения за съдбата на пленниците на "Ислямска държава" в региона, отбелязва Ройтерс.

Турските сили за сигурност са нанесли тежък удар през октомври на бойците на кюрдските групировки СЗН и ПКК вътре в Турция и извън страната, съобщи междувременно Анадолската агенция.

Общо 1090 бойци на СЗН/ПКК са били неутрализирани при съвместни операции на турската Национална разузнавателна организация (МИТ), турските въоръжени сили, жандармерията и полицията.

Действията са били извършени в периода 1-31 октомври. В същия период при терористични нападения са били убити 16 служители на силите за сигурност и 21 цивилни, в т.ч. бебета и деца, сочат още цитираните данни.

Турция разглежда сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) като идентична организация с действащата на турска територия Кюрдска работническа партия (ПКК).

Същевременно през октомври в рамките на операции в турски градове срещу кюрдските бунтовници са били арестувани 410 души, включително кметове на прокюрдската Демократична партия на народите, посочва още агенцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във