Банкеръ Daily

Мевлют Чавушоглу:

Турция ще продължи да разяснява пред света справедливата кауза на Азербайджан

Турция ще продължи подкрепата си за Азербайджан и неговата справедлива кауза, обеща турският външен министър Мевлют Чавушоглу в Баку, където е на работно посещение днес, съобщиха турски медии.

Чавушоглу говори на съвместна пресконференция с азербайджанския си колега Джейхун Байрамов. Преди това той се срещна и с азербайджанския президент Илхам Алиев.

Турският външен министър обясни на пресконференцията, че посещението му е проява на солидарност с Баку на турската държава и народ. Той обеща, че Турция винаги ще подкрепя Азербайджан, "и днес, и утре", предаде турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Обръщайки се към международната общност, Чавушоглу подчерта: "Нагорни Карабах е на Азербайджан", и я обвини, че не е предприела никакви конкретни действия за изтеглянето на Армения от тези територии независимо от резолюциите на ООН.

Според Чавушоглу е несправедливо Армения и Азербайджан да бъдат поставяни на равна основа, защото това би значело "възнаграждаване на окупатора". По думите на турския министър правото е на страната на Азербайджан и следователно той трябва да бъде подкрепен.

Турският външен министър смята, че дори и в случай на прекратяване на огъня, за каквото всички призовават, нещата отново ще се върнат постарому.
"Международната общност трябва да види, че това вече няма да продължава по същия начин", изтъкна Чавушоглу, имайки предвид положението в Нагорни Карабах.

Министърът подчерта, че Турция ще продължи да разяснява пред света справедливата кауза на Азербайджан и да я защитава.

Гърция и НАТО призовават за незабавно прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, заяви днес министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Обсъдихме с генералния секретар обезпокоителните, драматични събития в Нагорни Карабах, продължаващото кръвопролитие, каза гръцкият премиер, като отбеляза, че случващото се дестабилизира целия Южнокавказки регион.

Ние призоваваме за незабавно прекратяване на всички военни действия, а също на чуждестранната намеса, която ги разпалва.

Подкрепяме призивите на съпредседателите на Минската група за прекратяване на огъня и възобновяване на мирния процес, подчерта Мицотакис.

Facebook logo
Бъдете с нас и във