Банкеръ Daily

Свят

Турция ще приобщи чужди компании към сондажите в Средиземно море

Турция ще приобщи чуждестранни компании към сондажите в Средиземно море, пише днес в. "Тюркие". 

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в петък в Анталия, че руски фирми може да сътрудничат на Турция в Източното Средиземноморие в случай на взаимноизгодни от търговска гледна точка проекти. Оценявайки възможностите за сътрудничество между двете страни в Средиземно море, Новак напомни, че руски фирми вече имат успешни енергийни проекти в този район.

"Сътрудничеството в този вид инициативи се оформя преди всичко от икономическите интереси. Ако има проекти, които от търговска гледна точка са изгодни за всички страни, тогава руски фирми може да вземат решения за сътрудничество с Турция в Източно Средиземно море", каза той, цитиран от БТА.

В момента Турция има край бреговете на Кипър два сондажни и един сеизмологичен кораб. Анкара не признава границите на кипърската Изключителна икономическа зона, нито правото на международно признатото правителство на Република Кипър да упражнява суверенните права на държавата.

Според турски вестници обаче тя се готви да издигне на по-високо ниво дейностите си, като привлече към тях и чуждестранни компании. На преден план в този контекст и на фона на "сигналите за сътрудничество от Анкара и Москва" изпъква руската енергийна фирма Роснефт, пише "Тюркие".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във