Банкеръ Daily

Свят

Турция ще прати четвърти кораб край Кипър въпреки санкциите на ЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че страната му ще изпрати още кораби за сондажи край Кипър въпреки решението на ЕС да наложи санкции на Турция, , предаде турската частна телевизия НТВ.

"В най-скоро време ще изпратим и четвърти кораб в Източното Средиземноморие", каза той.

Чавушоглу заяви, че не смята за необходимо решението на ЕС за налагане на санкции заради сондажите "да се взима много на сериозно".

Външните министри на страните в Европейския съюз наложиха вчера първоначални санкции срещу Турция заради нейните сондажи за газ във водите на изключителната икономическа зона на Кипър.

В декларация, приета снощи, министрите заявиха, че в светлината на "продължаващите и нови незаконни сондажни дейности" на Турция, те прекъсват преговорите за споразумение за въздушния транспорт и ще приканят Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити на Турция. Освен това ЕС намалява с близо 150 милиона евро европейската помощ, предвидена за Турция през 2020 г.

"Няма смисъл (решенията на ЕС) да се приемат много сериозно. Препоръката към банката е ново противоречие на ЕС. Те знаят, че е невъзможно да приложат на практика решенията", коментира Чавушоглу.

По думите на турския министър проблемът е в това, че не са гарантирани правата на кипърския турски народ в района край Кипър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във