Банкеръ Daily

Свят

Турция ще отговори, ако САЩ й наложат санкции

Турция ще предприеме незабавни ответни мерки в случай, че Съединените щати й наложат санкции заради покупката на руските зенитно-ракетни системи С-400. Това обяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

Чавушоглу обяви уточни, че американският президент Доналд Тръмп не желае да налага санкции и допълни, че не очаква правителството на САЩ да предприеме такава стъпка.

Миналата седмица администрацията на турския президент съобщи, че решението на Вашингтон да извади Анкара от програмата за производство на изтребители Ф-35 е в разрез с "духа на съюза" и призова за отмяната му.  Вашингтон отговори, че покупката на С-400 ще компрометира изтребителите и ще подпомогне руското разузнаване. Турция започна да получава елементи от С-400 през миналата седмица.

По-рано Реджеп Ердоган заяви, че закупената руска зенитно-ракетна система ще бъде разгърната до април 2020 г.  До момента осем самолета са доставили компоненти от системата, а доставките ще продължат. Следващата цел е съвместно производство с Русия на нова система за противоракетна отбрана.

Междувременно бе съобщено, че съветниците на президента на САЩ са изготвили пакет от санкции, за да накажат Турция. Не се съобщава обяче конкретно какви мерки Вашингтон възнамерява да наложи на Анкара. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във