Банкеръ Daily

Свят

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изтегли Турция от Истанбулската конвенция, целяща да защити жените от насилие, предаде Ройтерс. Решението за това бе публикувано в официалния държавен вестник  въпреки призивите на правозащитниците, които виждат в конвенцията ключ за борбата с нарастващото домашно насилие.

Основана през 2011 г. по инициатива на Съвета на Европа, Истанбулската конвенция има за цел предотвратяване, съдебно преследване и премахване на домашното насилие и насилието над жени. Турция, която подписа конвенцията през 2011 г., отбеляза нарастване на убийствата на жени миналата година.

Причините за изтегляне от конвенцията не бяха обяснени. Много консерватори в Турция смятат, че конвенцията подкопава семейството, и са враждебно настроени към принципа за равенство на половете в документа, смятайки, че тя насърчава хомосексуализма с принципа за премахване на дискриминацията на базата на сексуална ориентация.

В Турция няма официална статистика за убийствата на жени. По данни на Световната здравна организация 38 процента от жените в Турция са обект на насилие от партньора си, докато в Европа жените обект на насилие са средно 25 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във