Банкеръ Daily

Свят

Турция се надява на ваксини срещу Ковид до края на годината

Турският здравен министър Фахреттин Коджа се надява, че още преди края на годината Турция ще се сдобие с ваксини срещу новия коронавирус, предаде турската частна телевизия НТВ. 

Министърът обясни, че въвеждането на радикални мерки в борбата с пандемията в Турция е било неизбежно, за да може да бъде спряна тенденцията на разрастване на случаите на заболелите, която вече се наблюдава в цялата страна.

В изказването си пред парламентарната комисия за планиране и бюджет Коджа посочи още, че възлага надежди Турция да се сдобие скоро с ваксини срещу Ковид-19. Той напомни, че самата Турция разработва общо 16 ваксини срещу коронавируса, като една от тях вече е на етап изпитания върху хора.

"Имам надежда, че още преди края на тази година, ще се сдобием с ваксина", каза Фахреттин Коджа.

Първите дози ваксина против коронавируса ще пристигнат в Сърбия преди Нова година, съобщи днес директорката на Републиканския фонд за здравно осигуряване Саня Шкодрич, цитирана от агенция Фонет.

"Най-важно е колкото може по-бързо да внесем първите количества и тази ваксина да бъде регистрирана. Ще внесем тази ваксина, която нашите специалисти оценят като безопасна за гражданите", каза Шкодрич за ТВ Първа.

Тя добави, че ще се постарае преди Нова година в Сърбия да пристигнат 500 000 до милион дози. 

Ваксината в Сърбия ще бъде безплатна за гражданите. Първо ще се ваксинират здравните работници, армията и полицията, а след това останалите граждани по приоритети, определени от специалистите, подчерта Шкодрич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във