Банкеръ Daily

Свят

Турция се надява на преоформяне на отношенията с ЕС на срещата на върха

Турция вижда в срещата на върха на ЕС тази седмица възможност за преформулиране на отношенията, но блокът трябва да представи специфични предложения и времеви график, за да се работи съвместно по пътна карта, заяви говорител на президента Ердоган, предаде Ройтерс.

Вярвам, че срещата на върха на ЕС дава шанс за пренареждане на отношенията Турция - ЕС. Това е важна възможност. Може да имаме преформулиране там. И аз виждам това желание от страна на много членки на ЕС, заявил президентският говорител Ибрахим Калън пред агенцията.

"Те също трябва да разберат, че не може да очакват Турция да направи всичко. Това трябва да бъде взаимен процес. Ако от Турция се очаква да направи X, Y и Z, европейските страни трябва също да изпълнят задълженията си", каза той.

Високопоставени дипломати от ЕС заявиха, че блокът надали ще изпълни заплахата си да наложи санкии на Турция след съгласието на Анкара да продължи проучвателните разговори с Гърция, които бяха спрени през 2016 г.

Продължава работата по определянето на дата за възобновяване на разговорите, каза Калън, добавяйки, че преговорите ще продължат оттам, откъдето бяха спрели, и ще се фокусират не само върху въпросите за континенталните шелфове и морските граници, но и на тези за островите и въздушното пространство.

Калън изрази увереност, че разговорите ще имат позитивен ефект и ще се фокусират също върху политически консултации и разговори на военно равнище. На всички тези три пътя ние вярваме, че ще постигнем добър напредък много скоро, каза говорителят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във