Банкеръ Daily

Свят

Турция се надява кюрдите да се откажат от независимостта

Мевлют Чавушоглу

Турция се надява, че Ербил ще се откаже от идеята за създаване на независима държава в Северен Ирак, заяви днес министърът на външните работи на страната Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция, предаде ТАСС.

"Надявам се, че Барзани (президентът на Иракски Кюрдистан, бел.ред.) ще се откаже от тази погрешна стъпка, още не е късно това да се направи", каза той. "В противен случай ще се наложи да вземем мерки", предупреди още ръководителят на турската дипломация.

По думите на министъра "референдумът не е бил прозрачен и демократичен".

Референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан се състоя на 25 септември. Над 90 процента от участниците в плебисцита гласуваха с "да" за независимост на Иракски Кюрдистан.

Иракски Кюрдистан планира за 1 ноември президентски и парламентарни избори, съобщи тв канал в Ербил, позовавайки се на избирателната комисия.

Вчера официалната иракска радио-телевизия Иракия представи за първи път новини на кюрдски език седмица след референдума за независимост на Иракски Кюрдистан.

Новините започнаха в 16 ч. по Гринуич (19 ч. местно време). Емисията продължи 10 минути и бе посветена на национални и международни новини. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във