Банкеръ Daily

Свят

Турция се барикадира срещу афганистанските бежанци

Турция  вече изгражда стена по границата с Иран - 150 километра от съоръжението вече са завършени. 

След връщането на талибаните на власт в Афганистан Анкара се подготвя за бежанска вълна и вече строи стена по границата си с Иран. Тя обаче няма да спре потока, казва експертът по миграцията Орхан Дениз в интервю за Дойче Веле.

Идването на талибаните на власт ще промени из основи не само Афганистан – целият регион ще усети отраженията, съседните държави Иран и Пакистан вече се подготвят за масов приток на бежанци. Турция пък вече изгражда стена по границата с Иран - 150 километра от съоръжението вече са завършени. 

"Засега няма нова бежанска вълна, но до 15-20 дни тя може да тръгне. Ако талибаните дадат генерална амнистия, както обещаха, мащабите на миграцията ще се редуцират рязко. Но каквото и да се случи, ние ще бъдем засегнати, макар и не в такава степен, както Иран. Ако се стигне до приток на бежанци към Иран, това вероятно ще се усети и по турските граници", коментира Дениз. 

Според него обаче никаква стена няма да спре бежанците към Турция.

"Нито строителството на стената, нито увеличаването на контролните кули и постовете, или пък наблюдението на границата с дронове ще имат ефект навсякъде, тъй като граничният регион е предимно планински. През зимата е особено трудно той да бъде контролиран – на места границата минава на височина над 2000-3000 метра. Трафикантите на хора биха могли да се възползват от тези природни дадености, тъй като заради тях граничният контрол е силно затруднен, а мъглите и лошото време предлагат добри условия за трафикантите", каза Дениз, който е декан на университета в турския град Ван, Източен Анадол. От 25 години той изследва нелегалната миграция и трафика на хора по турско-иранската граници. 

Междувременно британският премиер Борис Джонсън обяви , че онлайн заседанието на лидерите на Г-7, посветено на Афганистан, ще се проведе във вторник. Великобритания е ротационен председател на групата на седемте големи световни икономики.

"От съществено важно значение е международната общност да работи заедно, за да гарантира сигурната евакуация, да предотврати хуманитарната криза и да помогне на афганистанския народ да защити прогреса, постигнат за последните 20 години", уточни британският премиер. 

Миналия четвъртък на среща на външните министри на Г-7, посветена на Афганистан, те призоваха талибаните да гарантират сигурността на чужденците и на афганистанците, които искат да напуснат Афганистан. Талибаните отговориха, че единственият хаос е на контролираното от САЩ летище, а те си спазват обещанието да няма размирици. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във