Банкеръ Daily

Свят

Турция счита Русия и КНР за "естествени членове" на Организацията на тюркските страни

Осмата среща на върха в Истанбул на Тюркския съвет.

Турция счита, че Русия и Китай са естественни членове на Организацията на тюркските страни (Тюркски съвет). Такова мнение е изразил представителят на Турция в Съвета на старейшините в Организацията на тюркските страни Бинали Йълдъръм. Официалното наименование на тази международна организация е Съвет за сътрудничество на тюркскоговорещите страни.

"Тюркският съвет е създаден през 2009 година. В него сега влизат седем страни членки. Унгария и Туркменистан са със статут на наблюдатели, Турция, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан и Киргизия са членове на организацията. Разбира се, техният брой ще расте в близките години. Естествени членове на организацията са държавите, в които се говори на тюркски езици или в тях живеят тюрки", е подчертал политикът.

По думите на Йълдъръм, "всички балкански страни, преди всичко България, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания и Македония, са естествени членове на тази организация, и в бъдеще ще се включат в нейния състав". "Освен това, Русия и Китай са естествени членове на тази общност. В тази обширна география върху нас лежи голяма отговорност и ние осъзнаваме това", цитира неговите думи вестник Aydınlık.

Йълдъръм също така е отбелязал приноса на президента на Русия Владимир Путин за урегулиране на карабахския конфликт.

Между впрочем в средата на ноември лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели представи на президента на Турция Тайип Ердоган картата "Тюркският свят", в която, са включени и някои региони на Русия. На картата някои страни, включително Турция, Азербайджан, Узбекистан, Казахстан и Туркменистан, са отбелязани с червен цвят. Някои южни региони на Русия и Източен Сибир, част от Балканите и Синцзян-Уйгурския автономен район в северозападната част на Китай са оцветени в оранжев и жълт цвят. В надписа към публикуваната фотография не се уточнява, какво означава това.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във