Банкеръ Daily

Свят

Турция: С теб сме, Азербайджан

"С теб сме, Азербайджан" /в. "Йени сьоз"/, "Да свърши окупацията, да дойде мирът" /в. "Карар"/, "Армения не се кротва" /в."Йени месаж"/ - под тези и подобни заглавия турският печат и днес продължава да пише по темата за изблика на насилие през последните дни в района на Нагорни Карабах.

Вестниците информират за понесените от Армения загуби и цитират изказванията на отговорни турски представители.

"Армения незабавно трябва да спре атаките, да върне обратно наемниците, които е довела от чужбина, и да се изтегли от земите на Азербайджан, които е окупирала", предупреди турският министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от в. "Карар". "Така ще бъде открит път за мира и стабилността", добави министърът.

"Настъпи времето да бъде сложен край на окупацията" - това мнение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган пък извежда днес в заглавие в. "Тюркийе". Турският президент говори на симпозиум за Източното Средиземноморие в Истанбул.

"Близо 30 години никой не потърси сметка за окупацията. Армения трябва да се изтегли. Кризата, започнала с окупацията на Нагорни Карабах, трябва да приключи", заяви Ердоган.

Вестник "Тюркийе" критикува ООН, че "остава безразлична пред убийствата на мирни жители" и "единствено отправя призиви за прекратяване на огъня".

"Армения, която не е спазила безчет споразумения досега, дори и когато води преговори, извършва убийства на много места. Ереван до днес не е зачел четири различни решения на Съвета за сигурност на ООН, според които Армения трябва незабавно и безусловно да прекрати окупацията на азербайджанска територия", пише вестникът. "В ООН многократно са взимани решения, осъждащи арменците, но окупацията не приключи. Намесваха се посредници и не се осигуряваха резултати. След новото нападение на Армения, която от дълго време се въоръжава, Азербайджан отвърна. Когато Армения започна да плаща цената, ООН, която години наред оставаше безразлична към провокациите, и много държави призоваха за прекратяване на огъня", пише още "Тюркийе".

"Азербайджан сам ще се погрижи за себе си срещу окупаторите. Дойде времето за сметка", заяви още турският лидер, цитиран от "Йени акит". По думите на Ердоган "всички признават, че окупираният Карабах е земя на Азербайджан". "Близо един милион жители на района живеят далеч от родните земи, в Азербайджан. А окупаторите са там. Никой не търси сметка за това. Азербайджан, който каза, че сега е настъпило времето за сметка, ще - не ще трябва сам да се погрижи за себе си", каза още турският президент.

"Армията на Азербайджан няма да спре, докато не сложи край на окупацията", пише по темата и в. "Йени шафак". "Азербайджан, който отговори на провокациите и атаките в Нагорни Карабах, нанесе тежки удари на армията на Армения и промени баланса в района. Арменските части се разпръснаха, военните изоставят позициите си и бягат", отбелязва още изданието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във