Банкеръ Daily

Свят

Турция разследва служители на общината в Истанбул за тероризъм

Екрем Имамоглу

Турският съд прие днес обвинителния акт срещу заподозрени лица от религиозна асоциация по случай, който може да има политически и правни последици за управляваната от опозицията община в Истанбул, съобщава агенция Асошиейтед прес.

Делото срещу 23-ма души, свързани с Диайдер (DIAYDER), която се обявява за асоциация за религиозна взаимопомощ и солидарност, за възможни връзки с кюрдските бунтовници, ще започне на 18 февруари. Деветима от обвиняемите са в предварителния арест, а за други се твърди, че работят в общината на Истанбул.

Обвинителният акт, както министърът на вътрешните работи съобщи в неделя, е срещу стотици служители на общината и се отнася до предполагаеми връзки с терористични групи. Актът буди опасения, че правителството се опитва да подготви акция срещу популярния кмет Екрем Имамоглу, на когото се гледа като на възможен опонент на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в изборите, планирани за 2023 г.

Диайдер работи за застрашаването на териториалния суверенитет на Турция от 2013 г. и подкрепя "независим Кюрдистан", се твърди в обвинителния акт.

В неделя турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че е започнало "специално разследване" срещу 557 служители на истанбулската община и свързани компании. Те са обвинени във връзка с терористични групи, включително ПКК, крайнодесни групи и мрежата на Фетхуллах Гюлен, когото правителството обвинява за опита за преврат през 2016г. Разследването включва общински служители, които се твърди, че са наети с препоръки от Диайдер.

По думите на министър Сойлу "това не е политически въпрос, а въпрос, свързан със сигурността".

Защитавайки своите 86 хиляди служители, Имамоглу призова министър Сюлейман Сойлу да си подаде оставката.

През миналата седмица Ердоган обвини Имамоглу за наемането на 45 хиляди души, включително такива, които имат връзки с терористични групи. В отговор на обвинението кметът на Истанбул заяви, че са наети общо 21 179 нови служители.

Междувременно други кметове, представители на опозицията, подкрепиха Имамоглу. Те нарекоха обвиненията "несправедливи и неоснователни", част от "мръсната политика".
Ключовият съюзник на Ердоган Девлет Бахчели заяви, че ако обвиненията бъдат доказани, Имамоглу трябва да бъде уволнен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във