Банкеръ Daily

Свят

Турция разхлабва от 1 юли ограниченията заради Ковид-19

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е съобщил, че Турция ще продължи да облекчава ограничителните мерки, които бяха наложени заради разпространението на коронавируса в страната. Основание за това дава намаляването на броят на новите случаи на заразени на дневна база на около 5000, съобщава Ройтерс.
След заседание на правителството Ердоган е обявил, че от 1 юли се отменя неделният локдаун и вечерният час в делничните дни, който е от 22 часа.

Това е добра новина за българите пътуващи до южната ни съседка по работа или на екскурзия.

Всички, желаещи да преминат през сухопътните, морски и летищни ГКПП на Турция, следва да представят

- отрицателен PCR тест за SARS-Cov-2 не по-стар от 72 часа, или

- бърз антигенен тест не по-стар от 48 часа, или

- сертификат за ваксинация срещу COVID-19, ако са изминали не по-малко от 14 дни от завършване на ваксинацията, или

- официален документ, издаден от компетентна институция, че са преболедували COVID-19 в рамките на последните 6 месеца преди влизане в страната.

Освободени от тези изисквания са екипажите на транспортните средства, преминаващите транзит през летищата на страната и децата до 6-годишна възраст, уточняван он Министреството на външните работи.

Горните правила не се отнасят за идващите от Афганистан, Бангладеш, Бразилия, ЮАР, Индия, Непал, Пакистан, Шри Ланка, Египет, Сингапур и Великобритания, за които са въведени по-строги ограничения.

Документите за негативен PCR тест и бърз антигенен тест, следва да съдържат датата и часа на изследването за COVID-19, имената и паспортните данни на лицето, данни за лабораторията извършила изследването, вкл. оригинален печат, доказателство за платена такса за изследването (касова бележка или фактура).

Важно! Изследването с PCR тест и бърз антигенен тест се извършва предварително. Понастоящем не е възможно тестване на ГКПП.

Влизащите на територията на Турция, могат да бъдат допълнително тествани на случаен принцип на граничните пунктове. В случай, че резултатът от този тест е положителен, ще бъдат карантинирани за 10 дни в посоченото от тях място на настаняване. Пътниците, при които е установен индийският вариант на COVID-19 - В.1.617, ще бъдат карантинирани за 14 дни. Освобождаване от карантина е възможно след отрицателен резултат от тест за COVID-19 на 10-тия/съответно 14-тия ден.

Считано от 15 март 2021 г. всички пътници пристигащи от чужбина със самолет и желаещи да преминат през летищните ГКПП на Р Турция се задължават в рамките на 72 часа преди полета да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес HTTPS://REGISTER.HEALTH.GOV.TR/, с посочване на основни данни за лицата, възможности за връзка и адрес в Турция. Изпълнението на това задължение ще бъде контролирано от авиокомпаниите, изпълняващи полети до Турция чрез представяне на извадки от направената регистрация в електронен вид или на хартиен носител преди качване на борда на самолетите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във