Банкеръ Daily

Свят

Турция разчита ЕС да осъзнае грешките си

Анкара разчита, че Европейският съюз ще види ценността на членството на Турция в ЕС, заяви днес министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, предаде Анадолската агенция.

Очакваме, че ЕС ще осъзнае допуснатите грешки и ще види ценността, която членството на Турция ще добави в съюза, каза Чавушоглу.

Министърът представя пред парламентарната комисия за планиране и бюджет днес бюджета на своето министерство за следващата година.

В изказването си Чавушоглу засегна също отношенията на Турция със САЩ.

"Ще положим необходимите усилия да поставим нашите отношения в един позитивен курс по начин, който ще е от стратегически интерес за двете страни", каза той.

В изказване през почивните дни президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова ЕС да спази обещанията си, в това число по въпроса за пълноправното членство на Турция в ЕС. Той заяви също, че Турция е пълна с решимост за евроинтеграция и се стреми да строи своето бъдеще заедно с Европа.

Отношенията между Турция и Русия са основани на общи интереси и взаимно уважение, тяхното развитие запазва позитивен курс, още Чавушоглу.

Нашите отношения с Русия са важен аспект на нашата външна политика. Отношенията между Турция и Руската федерация се основават на общи интереси и взаимно уважение, подчерта Чавушоглу. Въпреки наличието на въпроси, по които не можем да се договорим с Русия, се стремим да запазим диалога жив и да стигнем до общи знаменатели, подчерта той.

По думите на турския министър диалогът между Анкара и Москва "продължава да дава осезаеми резултати, както в случая с Нагорни Карабах". Той каза, че Турция ще продължи да се придържа към този стратегически подход и в предстоящия период.

Според изнесените от Чавушоглу данни обемът на двустранната търговия между Турция и Руската федерация за първите 9 месеца на 2020 г. е достигнал 14 милиарда долара.

Проекти като газопровода "Турски поток", който пуснахме на 8 януари, и АЕЦ Аккую, където се стремим да пуснем в експлоатация първия реактор през 2023 г., са основни обекти в нашите двустранни отношения. Въпреки пандемията обемът на двустранната търговия с Руската федерация за първите девет месеца на годината съставлява 14 милиарда долара, а броят на руските туристи достигна 1,9 милиона души по данни от октомври, каза турският външен министър.

Междувременно той засегна и темата за зенитно-ракетните системи С-400, които Турция купи от Русия, като заяви, че позицията на САЩ по въпроса и изключването на Турция от програмата за изтребителите Ф-35 е нанесло вреда на двустранните отношения между Анкара и Вашингтон в областта на отбраната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във