Банкеръ Daily

Свят

Турция проучва взаимодействието между руските С-400 и изтребителите Ф-35

Хулуси Акар

Турция проучва въпроса за взаимодействието между зенитните ракетни комплекси С-400 и изтребителите от пето поколение Ф-35, заяви днес турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от ТАСС.

"Процесът на разполагане на С-400 на турска територия продължава, както и подготовката на турски военни специалисти в Русия. Въпросът за съвместимостта на С-400 и Ф-35 се проучва. Надявам се, че тези усилия ще донесат положителен резултат", изтъкна Акар.

Той подчерта, че Анкара не възнамерява "да се отказва от един (от видовете въоръжение) в полза на другия". "Дори ако руските системи не могат да работят паралелно с Ф-35, тогава ще намерим максимално удобна формула за действие", посочи той.

Турският министър също така увери, че страната "няма намерения да преразглежда договора за С-400 с Руската федерация", предава БТА.

Днес в Анкара ще се състоят преговори между официални лица от Турция и САЩ, в хода на които страните ще разгледат възможностите за решаване на разногласията във връзка с доставките на руските ракетни системи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във