Банкеръ Daily

Свят

Турция продължава сондажите в Средиземно море

Турският кораб "Оруч Реис" ще извърши сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие през следващите десет дни (12 - 20 октомври), съобщава Ройтерс, позовавайки се на официално съобщение на турския военноморски флот. 

В средата на септември Анкара изтегли този плавателен съд от зоната, за която претенции имат и Гърция и Кипър след сериозен дипломатически скандал. Тогава се намесиха европейските институции, които предложиха посредничество за решаване на спора, дори заплашиха със санкции. 

Други два кораба, "Атаман" и "Дженгиз хан", ще продължат проучванията си в зона на Източното Средиземноморие, която включва води южно от гръцкия остров Кастелоризо, до 22 октомври.  Турция предупреди, че подновява проучванията за газ и петрол на юг от гръцкия остров Кастелоризо. 

Гръцкият външен министър Никос Дендиас коментира, че това е нова сериозна ескалация на напрежението, а Турция играе "дестабилизираща роля" в региона.

Отношенията между Гърция и Турция рязко се влошиха поради меморандума за разбирателство, подписан в края на миналата година от Анкара с правителството на Либия за разграничаването на морските зони между Турция и Либия. Според гръцкото външно министерство документът, който съдържа координати за действителното разграничаване на морския шелф и изключителните икономически зони на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които са разположени между тях, от правото на континентален шелф и изключителна икономическа зона.

Гърция счита меморандума между Турция и Либия за недействителен и нищожен.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във