Банкеръ Daily

Свят

Турция призова Гърция незабавно да екстрадира избягалите военни

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова Гърция незабавно да екстрадира осемте турски военнослужещи, които избягаха в Гърция след опита за държавен преврат и поискаха политическо убежище.

Гръцкият апелативен съд в понеделник изненадващо реши екстрадицията само на трима от военните, докато за други трима не допусна екстрадиция. Но Анкара е недоволна от това решение и настоява да бъдат екстрадирани всички от групата.

"Неразбираемо е поради какви причини съдът излиза с противоположни решения относно членовете на една и съща група избягали превратаджии“, заяви Чавушоглу, като подчерта, че неговата страна се надява за скорошно екстрадиране на всичките осем бегълци.

Турските военни избягаха с хеликоптер в Гърция след опита за преврат. Те са заявили, че не са замесени в събитията, но смятат, че няма да получат справедлив процес в родината си. Също така са изразили опасения за живота си, поради което са поискали политическо убежище.

Междувременно турски медии съобщиха, че близо сто и петдесет турски офицери са били отзовани или уволнени от командването на НАТО след опита за преврат в Турция на 15 юли. Това е заявил върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа - генерал Къртис Скапароти, посочват източниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във